Roma Festival 2012 - 500 år i Sverige!

Den 29 september 2012 är det på dagen 500 år sedan den första romska närvaron i Sverige nedtecknades. Detta jubileum uppmärksammar vi med Roma Festival under fyra dagar. Programmet lyfter fram bredden av den romska kulturen, både nationell och internationell – musik, dans, film, konst och samtal!

Torsdag 27 sept 2012


Invigning av Roma Kulturfestival

Sång av Sabina Baltzar Roth. Invigningstal. Vernissage.

Plats: Stadsmuseet, Stockholm

Tid: 27 sept, kl 17

 

Visning - Det romska Stockholm

Följ med på en tur i romernas färd genom 1300-talets Europa till Stockholm år 1512. Hur har romerna haft det under 1900-talet och hur ser dagens situation i Stockholm och Europa ut. Vår ciceron Gustav Demetri-Friberg berättar utifrån sin egna familjs kamp för rätten till bostad och utbildning. Gustav har bl.a. jobbat som romsk museiintendent på Etnografiska museets utställning "Förintelsen och Romerna", varit aktiv i en romsk kulturhistorisk förening och är en uppskattad föreläsare och brobryggare på både skolor och myndigheter.

Plats: Stadsmuseet, Stockholm

Tid: 28, 29, 30 sept, kl 12 & 15

 

Konst - Sabina Baltzar Roth Sabina Baltzar

Roth är ung rom från Stockholm. Som barn adopterades hon från sin romska familj till en svensk familj. Hon började söka sin romska identitet senare. Genom sin konst bearbetar hon identitetsfrågor och hittar sitt eget uttryck.

Plats: Stadsmuseet, Stockholm

Tid: vernissage 27 sept, kl 17 därefter öppen t.o.m. 30 sept

 

Foto - Foton från Timisoara

Fotograf Richard Adkins bilder från romska miljöer i Timisoara i Rumänien.

Plats: Stadsmuseet, Stockholm

Tid: vernissage 27 sept, kl 17 därefter öppen t.o.m. 30 sept

 

Debatt - Den romska minoriteten i majoritetssamhällets skola 

Från hot till möjlighet. Varför är det en stor del av de romska ungdomarna som inte går ut grundskolan med betyg? Varför ser många huvudmän mellan fingrarna när romska barn inte dyker upp i skolan? Hur kan man bryta det negativa mot en mer positiv trend? Medverkande: Christina Rodell Olgaç (högskolelektor på Södertörns Högskola), Eva Lantéli (skolinspektionens utredare i frågan), Angelina Dimiter Taikon (föreståndare Roma Kulturklass).

Plats: Stadsmuseet, Stockholm

Tid: 27 sept, kl 18

 

Musik - Musik på Stadsmuseets gård Stadsmuseets utegård gästas av romska musiker! Hans Caldaras framför traditionella romska sånger och Trio Angelo med Jonny Ivanovitch spelar romsk jazz. Vid regn flyttar de in i museets Tessinsal.

Plats: Stadsmuseet, Stockholm

Tid: 27 sept, Hans Caldaras, kl 19, romsk jazz, kl 20 

Fredag 28 sept 20123

 

Samtal - Romsk Holocaust

Efter andra världskrigets utbrott utvecklades nazisternas politik mot romer i rask takt från diskriminering, marginalisering och trakassering till en regelrätt förintelse grundad på etnicitet. Siffrorna varierar, men en trolig bedömning är att hälften av Europas romska befolkning dödades. Matthew Kott från Centrum för Rysslandsstudier, Uppsala Universitet föreläser här om romernas situation under andra världskriget.

Plats: Stadsmuseet, Stockholm

Tid: 28 sept, kl 16

Lördag 29 sept 2012

 

Samtal - Romernas situation i Sverige – historia och nutid

Välkomna till ett panelsamtal om romernas situation i Sverige. 500 år har passerat – till stor del i förtryck. Hur ser situationen ut idag? Panelen består av romer med bred erfarenhet från olika delar av samhället och regeringens ansvarige minister för minoritetsfrågor – Erik Ullenhag. Medverkande: Rosita Grönfors (Internationella Romska och Resandekvinnors Forum), Mirelle Gyllenbäck (romsk aktivist och frilansjournalist), Domino Kai (SIRF, DO) och Integrationsminister Erik Ullenhag. Panelledare: Mikael Olsson (SR).

Plats: Kulturhuset/Foajé 3, Stockholm

Tid: 29 sept, kl 13

Fri entré

 

Film - Filmen om Katitzi

År 1979 filmatiserades delar av berättelsen om Katitzi. Stadsmuseet visar del 1–3 på lördag och del 4–6 på söndag av tv-serien i regi av Ulf Andrée.

Plats: Stadsmuseet, Stockholm

Tid: 29 + 30 sept, kl 11.30–13

 

För barn: Flamencoworkshop med Gabriela Gutarra

Flamencon växte fram med de spanska romerna. Här i Sverige är Gabriela Gutarra en av våra absolut främsta flamencodansare. Hon lär i denna workshop ut grunderna för nyfikna. Inga förkunskaper krävs. För barn 7–10 år.

Plats: Stadsmuseet, Stockholm

Tid: 29 sept, kl 15–15.45

 

För barn - Berättarstund med Angelina Dimiter Taikon

Romska sagor.

Plats: Stadsmuseet, Stockholm

Tid: 29 + 30 sept, kl 14–14.30

 

Dans - Från Kathak till Flamenco

Dansformen kathak har sitt ursprung i Nordvästra Indien och delar av nuvarande Pakistan, varifrån romerna härstammar. Kathak togs till Europa av romerna. När man nått Spanien utvecklades den lokala dansen genom kathak till vad vi idag kallar flamenco, en av romernas starkaste dansuttryck, som blivit ett varumärke världen över. Två av Nordens mest framstående dansare inom stilarna skapar här en helhet – Sunita Indira Singh och Gabriela Gutarra.

Plats: Stadsmuseet, Stockholm

Tid: 29 sept, kl 16.30–17

 

Film - Liberté

Under tiden för andra världskriget reser en romsk familj på de franska vägarna. De får sällskap av en nioårig pojke som söker efter en ny familj efter det att hans föräldrar försvann i början av kriget. Väl framme i den by där de brukar stanna och arbeta, får de reda på att de inte längre är tillåtna att resa runt. Byns borgmästare Théodore och skollärarinnan Lundi träder upp till deras försvar. Men lyckan blir kortvarig. Polisens hot blir mer intensiva och det blir allt farligare för alla inblandade. Regissören Tony Gatlif (bl.a. Gadjo Dilo) är en oförtröttlig skildrare av den romska kulturen. I Liberté utforskar han ett mörkt kapitel i romernas historia med hjälp av en strålande skådespelarensemble och ett fantastiskt foto.

Från 15 år.

Plats: Kulturhuset/Klarabiografen, Stockholm

Tid: 29 sept, kl 16

Biljetter: www.kulturhuset.stockholm.se tel. 08-508 315 00

 

Roma Festival Night

Festivalens helkväll bjuder på ett digert dansant program. Svenska romska stjärnskott likväl som det äldsta, mest erfarna gardet från Istanbuls romska kvarter! Kvällen inleds med en dansworkshop där du kan lära dig grunderna i turkisk-romsk dans! En perfekt start på partykvällen.
Kursledare är Ülkü Holago, en av få dansare i Sverige som ägnar sig åt turkisk-romsk dans. Inga förkunskaper krävs. Altin Kizlar (guldflickorna) (Turkiet) är en av vår tids äldsta romska kvinnoorkestrar. Dessa tre damer är alla uppvuxna i Sulukule och har sedan barnsben underhållit matgästerna på familjekrogarna där med sång och musik. Än idag, trots sin höga ålder, sjunger och spelar de för att hålla den gamla folkliga Sulukule-repertoaren med dess rika skiftande innehåll vid liv. Sulukule Roman Orkestrasi (Turkiet) bjuder på en repertoar av dels själsligt framförda traditionella romani klassiker som karsilama och ciftetelli likväl som hårt pulserande nattklubbsdoftande magdans-nummer och oemotståndlig rytmisk bröllopsmusik. Festmusik direkt från Istanbul! Lelo Nika jr och Manuela Nika är två unga Malmömusiker tillhörande en stor musiker-familj som spelat i minst sju generationer tillbaka. De spelar musik med rötter i det traditionella blandat med ny musik från Serbien och Rumänien. Lelo jr har blivit utsedd att representera Sverige som deltagare i världsmästerskapet i accordeon, Coupe Mondiale i Spoleto, Italien. Dimitri Keiski vann 2011 TV3s True Talent och kom nyligen ut med en egen skiva. Här framför han romska traditionella låtar på sitt eget sätt. Mellan akterna spelar DJ Multikulti.

Plats: Kulturhuset/Hörsalen och Foajé 3, Stockholm

Tid: 29 sept, kl 19–01

Biljetter: www.kulturhuset.stockholm.se tel. 08-508 315 00

Söndag 30 sept 2012

 

Samtal - De bortglömda sidorna av Katarina Taikon


Katarina Taikon är idag mest känd för sina själv-biografiska böcker om Katitzi. Men hon var också en av de starkaste förkämparna för mänskliga rättigheter i Sverige på 60- och 70-talen. Tillsammans med sin syster, silversmeden Rosa Taikon och andra kulturpersonligheter, aktivister och politiker kämpade hon för romernas rätt till bostäder, skolgång och inkludering i samhället. Journalisten Lawen Mohtadi, aktuell med boken "Den dag jag blir fri, en biografi om Katarina Taikon", samtalar här med Rosa Taikon.

Plats: Kulturhuset/Foajé 3, Stockholm

Tid: 30 sept, kl 12

Fri entré

 

Samtal - Romernas situation i Europa

Främlingsfientligheten mot romer är vida spridd runt om i Europa. Romer diskrimineras och utsätts även för rena hatkampanjer på vissa håll. Vad är det som händer? Vad gör vi för att denna historia av förtryck inte ska återupprepas? Mikael Olsson från Sveriges Radio leder ett samtal mellan Miranda Vuolasranta (senior advisor vid Finska utrikesministeriet, Europarådets f.d. special advisor in Roma Issues), Thomas Hammarberg (f.d. Europarådets Högkommissarie om mänskliga rättigheter) samt Demokrati- och EU-minister Birgitta Ohlsson. Panelsamtalet inleds med dans av det romska ungdomskompaniet Terne Cerhaja – Unga Stjärnor.

Plats: Kulturhuset/Foajé 3, Stockholm

Tid: 30 sept, kl 13

Fri entré

 

För barn: Kathak-workshop med Sunita Indira Singh

Kathak är en klassisk indisk dans och kan spåras tillbaka till 1000-talets Indien. Ordet kathak betyder "att berätta en historia". Här ger Sunita Indira Singh en workshop. Inga förkunskaper krävs. För barn 7–10 år.

Plats: Stadsmuseet, Stockholm

Tid: 30 sept, kl 15–15.45

 

Musik - Hilja Grönfors (Finland)

Den romska sångerskan Hilja Grönfors från Lahtis i Finland är en unik traditionsbärare och samlare av det romska sångarvet. I över tio års tid har hon rest runt och samlat in mer än 100 sånger som hon nu har på sin repertoar och som framförs på både finska och romani. Det är en sångskatt som annars kunde gått förlorad. Sångerna speglar det dagliga livets vedermödor och utanförskap i samhället och längtan till ett bättre liv men också glädjen, kärleken och gemenskapen hos ett folk som påtvingats ett kringflackande liv.

Plats: Kulturhuset/Foajé 3, Stockholm

Tid: 30 sept, kl 15

Fri entré

 

Film - Inte var det här ju mitt land

Katariina Lillqvists TV-dokumentär om Hilja Grönfors och de finska romerna, Eihän tämä maa minun omani ollut, är en inblick i en diskriminerad befolknings-grupp som levt vid sidan av det finska samhället. Hiljas minnen, sånger och vardag varvas med fotografier och arkivfilmmaterial från 60-talets Finland, då landsvägarna var de flesta romers hem. Idag är "rotlösa romer" historia och den första generation som föddes i städerna är nu medelålders. Ändå förblir diskriminering vardag för många.

Plats: Kulturhuset/Studio 3, Stockholm

Tid: 30 sept, kl 16.30

Fri entré

Från filmen Liberte, av Tony Gatlif

Biljettinformation

Evenemang på Stadsmuseet kräver inträde till museet: 70 kr vuxna – gäller som biljett året ut på både Stadsmuseet och Medeltidsmuseet! Upp till 19 år gratis! För mer detaljerat program på Stockholms Stadsmuseum gå in på www.stadsmuseum.stockholm.se

 

Evenemangen Roma Festival Night och Liberté på Kulturhuset kräver biljett, som bokas på www.kulturhuset.stockholm.se eller tel. 08-508 315 00. Övriga evenemang på Kulturhuset inom programmet har fri entré.

Sulukule Orkestra - riktig festmusik lördag 29 sept
Unikt tillfälle att höra den äldsta romska kvinnoorkestern - Altin Kizlar. Fotograf: Ülkü Holago
Gabriela Gutarra
Sunita Indira Singh
Lelo Jr och Manuela Nika

Med stöd av