curious classics
KLASSISKA TRADITIONER FRÅN HELA VÄRLDEN
på konserthuset, stallet och kmh 20 februari - 9 mars 2020
Vår klassiska musik. Vilken är den? Stannar det vid Bach, Mozart med flera eller är världens ljudande klassiska universum mycket större? Med satsningen Curious Classics vill vi undersöka just det. Andra kultursfärers klassiska musik. Arabisk maqam, persisk radif, armeniska tetrakord, koreansk gugak och sanjo, japansk jiuta-sōkyoku, indisk jal-tarang och mötena alla dem emellan i utformandet av en modern modal musik. Några exempel på klassiska klanger som kan avnjutas och studeras i den andra festivalen i ordningen under rubriken Curious Classics.
I den här festivalskriften kan du läsa om programmet, presentationer av artister och den klassiska tradition de är sprungna ur samt något om de mästarklasser och föreläsningar där deras åtskiljande och gemensamma drag diskuteras och praktiseras.
Vad menar vi då med klassisk musik? Enklast är att beskriva det som den musik som samhällen kallar sin ”stora tradition”, sin musikaliska kanon, där principer, regler och system för komposition och framförande utvecklats. Traditioner som kommit att få en hög social status med professionella musiker. Och slutligen musikaliska traditioner som talar till dem som vuxit upp med den, som gestaltar viktiga värden, gemensamma känslor och föreställningar i respektive kultur.
Just därför, för att man med sina öron kan uppfatta så mycket av andras världsbild, finns det anledning att vara nyfiken på andra kultursfärers klassiska verk. Engelskans ”curious” kan också betyda ”konstig, underlig” och det är inte förvånande om vi tycker musik vi inte hört förr låter…konstig. Men genom att nyfiket, och med öppna öron, lyssna till andra traditioner förstår vi mer av världen. Nyfikenhet är nyckeln.
Välkomna till Curious Classics!
trio sabil
Startpunkten för årets Curious Classics-festival, blir ett uruppförande av ett beställningsverk från Sveriges Radio (som också sänder konserten direkt i P2) av Ahmad Al-Khatib. 20 feb på Stallet.
trio joubran
Trio Joubran är välkänd i hela den arabisktalande världen, men har också haft stor framgång med skivor och konserter i övriga världen. Deras sjätte skiva, ”The long march”, släppte de 2018 och samarbetade då med storheter som Pink Floyd-sångaren Roger Waters. 25 feb på Konserthuset.
Sahar Mohammadi, Haïg Sarikouymdijan & Jasser Haj Youssef - INställd konsert
Tre stora musikaliska traditioner; den persiska, den armeniska och den arabiska av tre musiker med enastående behärskning av sina röster eller instrument. 28 Feb på Konserthuset. OBS! Konserten inställd till följd av coronautrbottet i Iran.
sada trio
Tre virtuosa musiker med rötter i tre olika delar av Mellanöstern, som alla nu bor i Sverige. Tillsammans håller de den traditionella musiktraditionen vid liv med autentiska instrument och mestadels nya, egna kompositioner. 29 feb på Konserthuset.
yulduz turdieva
Passionerat förtjust i traditionell sång sedan barnsben började hon tidigt sjunga. Genom sin unika röst har hon erövrat Centralasiens klassiska repertoar likväl som populärmusiken. I dag betraktas hon som den nya Uzbekiska divan. 29 Feb på Konserhuset.
yi ji-young
Yi Ji Young är en av världens främsta solister på instrumentet gayageum, en typ av cittra som liknar den japanska koton. En exklusiv konsert på ett unikt instrument - ett sällsynt tillfälle att höra traditionell koreansk sanjo-musik live. 1 Mars på Konserthuset.
Akiko Fujimoto, Mariko Kezuka och Keisuke Zenyōj
Edo-periodens Japan: Profant och sakralt. Japansk kammarmusik av en trio sanna ekvilibrister på shakuhashi, koto och shamisen. Med strängar av silke och en flöjt av bambu har kvällens musik utvecklats från 1600-talet. 1 mars på Konserthuset.
Arsen Petrosyan Quarte
Arsen Petrosyans repertoar spänner över mer än 1000 år av armeniskt musikarv och han är därmed en viktig väktare och utvecklare av Armeniens musikaliska arv på national- instrumentet duduk, en träblåsinstrument i aprikosträd. 6 mars på Stallet.
Ross daly quartet
En konsert där de modala musiktraditionerna som präglar kulturarvet i hela området från Kina, över Centralasien, Indien, Mellanöstern och Afrika står i centrum. 7 mars på Stallet.
milind tulankar
Vattnets uråldriga vibrationer som musik. En sällsam möjlighet öppnar sig denna kväll, att lyssna till indisk musiktradition på ett instrument som av många forskare betraktas som ett av världens äldsta. 8 mars på Stallet
masterclasses
Festivalen innehåller ett antal masterclasses för musiker. Ta chansen att lära av mästarna från olika traditioner. LÄS MER HÄR!
föreläsningar
Läs här med om föreläsningar inom festivalen.
boka biljetter
Ni finner biljettlänk på respektive programpunkts sida. För köp av biljetter till minst tre olika konserter på respektive arena erhålls 15 % rabatt.
hela programmet för nedladdning
- Curious Classics 2020.pdf 2.7 MB
samarbetspartners o finanisärer
Vi är tacksamma för stöd från Musikverket och Stockholm Stad för att kunna genomföra festivalen. Och lika så tacksamma till våra kära samarbetspartners Konserthuset, Stallet och KMH.