ETT KALL. ETT MÅSTE. EN LIVSUPPGIFT.
Den ungerska dokumentärfilmaren Katalin Barsonys passion är att ge romerna en röst.
-Jag tror inte på att inta en passiv position. Vi behöver vara pro-aktiva och visa på en alternativ bild av romer i media och i den offentliga debatten. Vi får aldrig låta rasisterna och fascisterna sätta agendan, eller bestämma hur romerna uppfattas av allmänheten, säger Katalin Barsony.
Hon bor i Budapest, dotter till en romsk mamma och en judisk pappa. Båda grupperna hårt drabbade under Förintelsen och båda grupperna återigen utsatta för fördomar och rasism.
Sedan 2008 har situationen för Ungerns romer förvärrats drastiskt. Landet styrs av högerpartiet Fidesz som efter landets senaste val behöll ett stort stöd. Fidesz har drivit en starkt nationalistisk politik och retorik, tillsammans med det högerextrema partiet Jobbik. Regeringen har till exempel nyligen drivit en kampanj med budskapet att inga personer som kommer till landet ska tillåtas ta ungrares jobb och en stor mur byggs just nu för att hindra att migranter ska kunna ta sig in.
Hatbrotten har ökat kraftigt, romer har blivit attackerade i sina hem, det högerextrema gardet Venderö har marscherat i byar där det bor romer och under de senaste fem åren har sex personer mördats i rasistiska dåd.
– Det sociala utanförskapet for romerna i Europa möjliggörs till viss del av de negativa stereotyperna om romerna som ständigt sprids i traditionella medier, där romer beskrivs som kriminella, lata, ohederliga och smutsiga. Bilden eldar på fördomarna och våldet mot romerna och försvårar för integration. Det här måste stoppas. Vi måste börja sprida en mer verklighetstrogen bild, säger Katalin Barsony.
Romerna är Europas största etniska minoritet, med uppskattningsvis 10 miljoner personer. Samtidigt lever 90 procent av romerna i fattigdom, med begränsad tillgång till utbildning, sjukvård, boende och arbete.
– Det handlar om en institutionaliserad diskriminering, menar Katalin Barsony.
Hon arbetar dag och natt. Intensivt och utan uppehåll. Allt för att inom ramen för kulturorganisationen Romedia ge romerna ett eget narrativ.
– Människor måste själva få berätta sin historia. Alla har rätt till en egen story. En egen röst. Vi måste själva se till att en rättvisande bild av oss sprids.
Det var egentligen Ágnes Daróczis, Katalin Barsonys mamma, som grundade Romedia 1992. Sedan dess har Katalin fokuserat mycket på internet och nya tekniker. Och på romska kvinnor och flickor.
– Alla romer har en mobiltelefon. Med den kan de ta bilder och filma små snuttar. Alla kan numera berätta sin egen historia. Det är sådant material som jag arbetar med, berättar hon.
Katalin Barsony och hennes medarbetare började sprida sina dokumentärfilmer 2008, när hatbrotten ökade radikalt i Ungern. Sedan dess har hon vunnit otaliga priser och utmärkelser. Ett av de större projekten var det 42 avsnitt långa ”Mundi Romani: Världen genom romska ögon”, i samarbete med en ungersk tv-kanal. En gång i månaden, mellan 2007 och 2011, visades serien.
– Vi sprider våra dokumentärer dels genom traditionella medier, dels genom sociala medier och debatter.
På årets Romafestival berättar Katalin Barsony om sitt arbete den 27 september kl ca 15.45. Två av hennes filmer - Uprooted och Faces of Change - visas också.
Drivkraften?
– När jag var liten sade min mormor alltid att om hon kunnat studera hade hon kunnat vända upp och ner på världen. När hon var 11 år dog systern i hennes armar, av svält. Det triggade mig till att studera sociologi för att förstå och till att dokumentera vår kultur för att berätta.
Av: Nathalie Béser