föreläsningar inom festivalen
Nycklar till Japans klassiska musik
Gunnar Jinmei Linder har ägnat mer än halva sitt liv, mer än tre decennier, åt kulturarvet i Japan. Han är universitetslektor i Japans språk och kultur vid Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier vid Stockholms Universitet. Men Linder är också musiker, utbildad på den japanska bambuflöjten shakuhachi vid Tokyo National University of the Arts och har gett mängder av konserter världen över.
Förutom att ha doktorerat på musiktraditionen i Japan har han också tillbringat nästan 20 år där. Linder kommer här att föreläsa om hur en i många stycken unik japanska musiktradition utvecklats och vad för socio- och kulturhistoriskt sammanhang som gjort det möjligt. Framförallt Edo-perioden, det andra shogunatet, och den explosiva utveckling av en nationell kultur och musik kommer Linder att beröra.
Dessutom ger han under föreläsningen nycklar till vad man kan lyssna efter i kvällens konsert, i vilken han också själv kommer att göra ett kortare inhopp som musiker.
Plats: Konserthuset, Aulinsalen
Tid: 1 mars kl 17
Fri entré!
Modern Modal Musik
En introduktion till världen av modal musik, med mannen som myntade begreppet "contemporary modal music"; Ross Daly. Han ger definitioner och en översikt över modal musik som den existerar i specifika kulturtraditioner som tex den grekiska, turkiska, persiska och indiska m.fl.
Världen av modal musik är verkligen enorm och det är kanske inte realistiskt att försöka täcka den i sin helhet, men Ross Daly kommer att ge en skissartad beskrivning av dess betydelse och spridning genom olika musiktraditioner. Han kommer att försöka presentera en bild av dess rikedom och mångfald samt av de underliggande trådarna som binder alla dess manifestationer till en sammanhängande helhet. Oavsett geografisk hemvist.
TID: 7 mars kl 14.00
Plats: Stallet
Fri entré
Ross Daly bjuder också, tillsammans med medmusikanter från Labyrinth Musical Workshop, på en mer praktiskt inriktad masterclass dagen innan, fredag 6 mars kl 13.30 på Kungliga Musikhögskolan (se mer info här).
En konsert med prov på modern modal musik bjuder Ross Daly och medmusikanterna på senare denna dag på samma lokal, Stallet lördag 7 mars kl 20.
Indisk vattenmusik – Jaltarang
Med Milind Tulankar (Indien)
En virtuos på ett av världens äldsta instrument, enligt uppgift omtyckt redan av Alexander den store och omskriven i det tvåtusen år gamla sanskritverket Kama Sutra, berättar den fascinerande historien om ett instrument som nästan glömdes bort – jaltarang.
Född i en familj präglad av indisk musiktradition blev Milind Tulankar redan som barn utbildad i en rad instrument typiska på indisk tradition; santur, den indiska varianten av hackbräde, tabla – indiska trummor och harmonium, en liten knäorgel från början importerad från väst men nu, sedan mycket länge, det kanske mest använda instrumentet i framförallt nordindisk tradition.
Dagens föreläsning handlar dock till största delen om det instrument och den tradition som gjort utövaren Milind Tulankar världsberömd – jaltarang, ett instrument som består av ett antal skålar som stäms inbördes med hjälp av att fylla på eller hälla ut vatten.
Tulankar, vars farfar, också var en ekvilibrist som dessutom skrev böcker om instrumentet kommer att diskutera jaltarangs betydelse i det två stora indiska traditionerna; Hindustani i norr och den Karnatiska i söder.
Milind Tulankar ger också prov på sina förmågor och Jal-tarangs klangvärld i en konsert samma kväll i samma lokaler. Läs mer om konserten här.
Tid: Söndag 8 mars kl 16
Plats: Stallet
Fri entré till seminariet. (Biljett krävs dock till efterföljande konsert.)